miercuri, 29 iunie 2011

Vis si realitate…

Imi place sa visez. Cui nu – i place ? Iubesc Bucurestiul, orasul care m-a adoptat. Il iubesc pentru istoria lui, pentru cultura lui, pentru frumusetea lui. Cel mai mult il iubesc pentru oamenii, stiuti si nestiuti, care au creat tot ceea ce imi produce bucurie. Am si multa tristete cand vad nepasarea sau lipsa de profesionalism a altor oameni care au facut din Bucuresti cea mai poluata capitala a Europei. Si atunci visez la un Bucuresti curat, plin de verdeata, cu cladiri acoperite de flori, cu fatadele istorice puse in valoare, cu blocuri vesele, in culori luminoase. Bucuria este mai mare decat tristetea pentru ca intalnesc tot mai multi oameni care doresc sa transforme Bucurestiul intr – o capitala curata, cu evenimente atractive si inovative, la care pot participa o multime de turisti. Am fost invitata la un altfel de festival de moda, “ Chic & Ethic”. Au fost prezentate creatii vestimentare concepute pe criterii etice, vintage, de reciclare, reutilizare si cu un impact redus asupra mediului. Bumbacul organic, inul, canepa, matasea naturala, deseurile textile au prins viata intr-o colectie diversificata si plina de culoare. Am participat la conferinta “ European CSR Lessons “. ( CSR = responsabilitatea sociala a corporatiilor ). Companii multinationale, prezente in Romania au oferit publicului exemple de succes din spatiul european. Initiative precum “ Umbrela verde “ sau “ I love velo “ sunt posibile surse de inspiratie.
La Gala Societatii Civile, unul dintre premii a fost atribuit pentru “ Let’s Do It - Romania “. Compania a reusit sa adune peste 200.000 de voluntari pentru a face curatenie, in aceeasi zi, in toata Romania, iaranul acesta si-au propus sa creasca numarul voluntarilor la peste 500.000.
Stiam ca cea mai curata capitala a Europei este Suedia. Am aflat de curand, la unul dintre cursurile pe care le – am urmat de ce. In Suedia educatia privind responsabilitatea sociala este luata foarte in serios.
Si uite asa visul meu incepe sa devina realitate, la un curs de manager de proiect. Am fost inspirata sa propun un proiect prin care “ Cartierul meu – sa devina o scoala europeana de educatie pt natura “. Al meu, doreste sa devina al nostru, pt a crea o “ Scoala europeana de educatie motivationala “. Mi-am reamintit toate experientele care mi-au intarit convingerea ca visul poate deveni realitate. La scolile internationale de creatie am vazut cit de creativi devin oamenii cand li se creeaza contextul potrivit. La work shopurile internationale am vazut cat de repede se coaguleaza actiunile pentru o idée comuna. Colegii de la curs au fost inspirati in proiecte asemanatoare : parcari verzi, optimizarea termica, pentru proprietarii privati si pentru cei publici, educatia pentru sanatate, etc. La finalul cursului ne-am urat ca proiectele noastre sa fie implementate cu success.

Greul de abia acum incepe. Am prezentat proiectul celorlalti membri fondatori ai asociatiei “ ACTIVI PENTRU VIITOR “. Le-am povestit despre analiza pe care am facut –o in cadrul proiectului privind : factorii interesati din mediul educational, cel al politicilor publice privind strategia pentru mediu, riscurile asumate, bunele practici existente. A urmat o critica constructiva. Da, cartierele noastre sunt inestetice, confortul termic lasa de dorit, oamenii au probleme, in peste 95 % din blocurile vechi. Experienta specialistilor i-a facut sa gaseasca solutii optime la orice problema. Da, oamenii se urnesc greu, sunt neincrezatori. Avem insa ca partener o asociatie care reuneste specialistii din domeniul dezvoltarii personale, stim asociatii care au dezvoltat componente de responsabilitate sociala si corporatii cu bogata experienta, dispuse sa finanteze. Avem in propria asociatie o competenta tehnica de exceptie.Au inceput sa curga si idei de noi proiecte pentru educatia la toate nivelurile scolare. Am decis sa incepem cu prima actiune a proiectului : cea de informare si sensibilizare.
Am conceput un prim chestionar, pe baza caruia vom intocmi un studiu. Si cautam desigur finantatori.
Prezentul articol face parte din actiunea informare si sensibilizare.
Multumim companiei Tuborg, care prin intermediul companiei “ Umbrela Verde “ (Sa pastram Romania curata ), ne-a oferit posibilitatea vizibilitatii acestui articol.
Motorul dezvoltarii este educatia. Lipsa educatiei privind responsabilitatea sociala, cea vocationala la nivel individual conduc la lipsa de profesionalism la nivel institutional ( public sau privat ) .

Concluzia privind intrebarea la care se cauta raspuns : “Care crezi ca sunt cele mai importante masuri pe care autoritatile si locuitorii ar trebui sa le ia pentru a imbunatati calitatea mediului din orasul tau?”este : EDUCATIA MOTIVATIONALA.
In ceea ce priveste efectele poluarii suntem toti egali. In ceea ce priveste diminuarea poluarii masurile sunt cumva diferite, in functie de gradul mai mare sau mai mic de responsabilitate :
- pentru inaltii functionari publici propunem cursuri la “ Scoala Europeana de Administratie “. Motivatia este faptul de a vorbi “ aceeasi limba “ cu omologii din celelalte tari europene si de a incuraja colaboratorii profesionisti sa fie creativi:
- pentru Administratia Publica , cu atributii in strategia de mediu propunem definirea clara a obiectivelor privind diminuarea poluarii, ca interval de timp si ca intensitate. Aceasta se poate face doar printr-o consultare publica reala.
- pentru ceilalti locuitori propunem module educationale, cu aplicatii imediate, in mediul inconjurator si corelate cu strategia de mediu.
Daca va place ce ati citit, votati acest articol, la adresa http://restartromania.techsoupglobal.org/project/hai-sa-ne-reinoim-cartierul Va multumesc !
Lazar Valentina