vineri, 24 septembrie 2010

IDIOT SAU CETATEAN ???

In Grecia antica, idioti ( idios ) erau numiti cei care nu doreau sa participe la viata cetatii.
Cred, ca astazi, aceasta categorie este aproape inexistenta.
Indiferent de forma de participare, totii suntem oameni ai cetatii, ai societatii . Unii au ales forme institutionale ( ex. ONG -urile), altii au ales formele cele mai moderne ( ex. forumurile de pe internet ), iar cei mai multi, anonimii, au ales sa isi manifeste omenia, fata de un prieten, vecin sau oricine are nevoia unui sfat sau sprijin, moral sau material.
Refuzul oamenilor de a participa la " viata cetatii ", in forme organizate este o forma de autoconservare, in fata unui sistem politic ineficient, dominat de coruptie, interese imediate de grup, nu de bunastarea societatii. Lucrurile incep insa sa se schimbe. Constientizam tot mai mult faptul ca orice actiune individuala, are efect asupra celorlalti, iar rezultatul se intoarce asupra noastra.
Statul apartine societatii si nu invers. Statul are rolul de reprezentare a societatii. Statul elaboreaza si implementeaza strategiile necesare societatii.
" Curentele de idei ", care au inspirat diverse regimuri politice au asigurat o coerenta acceptabila a imaginii " conducatorului "
( suveranul sau statul ), intr-o lume dominata de lupta pt putere si resurse. Comunicarea a fost doar un instrument, eficient... dar nu suficient. Cele mai evoluate societati au fost cele in care a existat un spatiu real al comunicarii intre membrii societatii. Sunt valori care au existat, care sunt redescoperite.
Am asistat la o metoda extraordinara de comunicare, metoda spatiului deschis, "Open space ". Metoda consta dintr-o dezbatere a ideilor participantilor, in pasi succesivi. Se pleaca de la enuntarea problemelor, apoi a cauzelor problemelor, a solutiilor cauzelor problemelor, finalizandu-se cu planurile de actiune. Totul se face in spatiul deschis, fiecare participant poate fi initiator sau moderator.
Grupurile pot fi fixe sau variabile, participantii pot migra spre grupurile unde cred ca pot contribui sau pot afla noutati. Se dezbat ideile, pana se ajunge la consens.
Solutiile propuse in final cuprind ceea ce a votat majoritatea. Cele 10 solutii nu sunt prezentate in ordinea voturilor obtinute. Am ales ordinea succesiunii activitatilor, plecand de la experienta trecuta, trecand prin prezent (curatenia in propria casa ) si pana la viziunea pe care societatea o va redefini mereu.
Trecut : 1. Teoretizarea practicii autohtone, in prezent se folosesc teorii de import.
Prezent 2. Asumarea codului de conduita de catre finantatorii publici si privati, drept instrument de evaluare. Crearea unei structuri de
beneficii pt ONG-urile care aplica codul.
3. Profesionalizarea managementului ONG - urilor din perspectiva resurselor umane, a resurselor organizationale, a fundraisingului.
4. Identificarea actelor normative cu aplicativitate in activitatea ONG -urilor si care se refera la activitati conexe.
5. Crearea unor facilitati fiscale pt donatorii individuali si a unor mecanisme facile de plata.
6. Construirea agendei proprii de actiune prin consultarea shakeholderilor si beneficiarilor.
7. Dezvoltarea la nivel de federatii si retele a departamentelor specializate pe promovare
VIITOR 8, 9,10 Se refera la informarea nationala si internationala a grupurilor interesate, urmarind construirea viziunii globale.
Participantii au fost de toate varstele, dimensiunile organizationale, mai " dinozauri " sau nou veniti.
In conditiile actualei crize economice, " lupta " pt resurse este un concept depasit. Cooperarea este noul concept, care ii ia locul.
Sectorul asociativ a realizat multe in cei 20 de ani de existenta, fiind apreciat ca cel mai dinamic. Aprecierea s-a facut de catre cei din afara Romaniei. Sunt ONG-uri care functioneaza ca organizatii suport pt strategia globala, pentru training, sunt altele care au rezolvat probleme sociale pentru diferite categorii defavorizate, altele care se ocupa de mediu, care se ocupa de viitor. Toate vor sa construiasca impreuna o societate pe care o dorim cu totii.
Cateva dintre viziunile actuale ale ONG - urilor :
- CENTRAS - o comunitate in care sectorul public, sectorul de afaceri si societatea civila coopereaza pentru binele catatenilor, in spiritul valorilor democratiei europene
- COALITIA PT BUNE PRACTICI ONG - un sector asociativ cu un puternic impact la nivelul beneficiarilor, apreciat de institutiile comunitatii si opinia publica pt modul responsabil, transparent si profesionist in care isi desfasoara activitatile
- FSDC - crearea unei societati civile autonome si influente, capabila sa raspunda nevoilor cetatenilor ;
- Salvati Delta si Dunarea - renaturarea integrala a Deltei.
sau a misiunilor pe care si le-au asumat :
- TERRA MILENIULUI III - desfasurarea de programe ecologice, in vederea constientizarii populatiei asupra efectelor climatice, promovarea de programe de dezvoltare durabila la nivel national, regional si global ;
- CE-RE - sprijinirea ONG-urilor si a institutiilor publice in insusirea si aplicarea principiilor de participare publica ;
- PACT - dezvoltarea sustenabila a comunitatii prin prin promovarea initiativelor locale si regionale, a parteneriatuluii si a responsabilitatii sociale ;
- ANBCC - nici un cetatean nu trebuie sa sufere din cauza lipsei de informatii despre drepturile si responsabilitatile sale si despre serviciile sociale de care poate beneficia ;
- PRO DEMOCRATIA - intarirea democratiei la nivel national si international prin stimularea participarii civice ;
- OAR - dedicata in exclusivitate instruirii si dezvoltarii organizationale ;
- ALPHA LEADERSHIP - sprijinirea prin instruire a liderilor din randul tinerilor pt o societate condusa pe principii si valori autentice Dezvoltarea sustenabila a minim 1000 de ALPHA Lideri, pana in anul 2018 ;
- PRINCIPESA MARGARETA A ROMANIEI - de a actiona ca un catalizator pt dezvoltarea potentialului uman, in spiritul demnitatii, solidaritatii si promovarii talentului si valorilor culturii romanesti ;
- CENTRUL RATIU PT DEMOCRATIE - incurajarea si promovarea valorilor asociate democratiei, intr-un mod nepartizan ;
- ORIZONTURI DESCHISE - un program de burse pt masteranzi si doctoranzi
Continuarea fireasca a forumului a fost seminarul " Acces la finantare prin Fondul Social European pt. ONG-uri ".
S-au discutat problemele reale ale accesarii fondurilor. Colegii francezi, foarte bine documentati si cu o mare experienta au punctat ceea ce era cu adevarat important. Ideea care s-a conturat a fost aceea ca atunci cand apare o problema sa propui si solutia optima.
Autoritatile de management sunt un partener care are un interes comun cu solicitantii si anume : absorbtia fondurilor europene.
S-au punctat principalele cauze ale respingerii proiectelor de catre evaluatori. Din nou s-a dorit cooperarea, diseminarea informatiei.


Valentina Lazar, participant din partea asoc. " SI NOI PUTEM REUSI "la Forumul ONG mai, 2009, Palatul Parlamentului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu