vineri, 24 septembrie 2010

O Europa mai buna ?

O Europa mai buna ?
Seminarul a constat in prezentarea proiectului " Cetateni activi " pt o Europa mai buna " - Colegiul de democratie participativa. Prezentarea a fost facuta de catre d-na Cornelia Rotaru, personalitate recunoscuta pe plan international in mediul de afaceri.
- Partenerii proiectului, in nr de 7 sunt ONG - uri si institutii de invatamant superior din Bulgaria, Belgia, Spania, Italia, Romania, Croatia, Slovenia.
- Obiectivul proiectului este afirmarea principiilor democratiei si dezvoltarea spiritului cetatenesc prin intarirea intelegerii reciproce.
Activitatile proiectului :
- Crearea unei retele europene de " cetateni activi " ;
- Constituirea unui colegiu de Democratie Participativa, pt.formarea de formatori ;
- Definirea prioritatii cetatenilor pt. dialogul in dublu sens cu instit. europene.
Invitatii seminarului au fost o echipa de oameni care au lucrat impreuna, care dispun de excelente instrumente de comunicare.
Doamna Camelia Bulat, Director Executiv al Centrului de Management Organizational, cu o verva de nedescris a prezentat principiile de baza ale democratiei reprezentative si CESE, institutia europeana care constituie placa turnanta a comunicarii societatii civile cu organismele europene.
Doamna Madalina Mihalache, Consilier in Parlamentul European, a vorbit despre noul context institutional si impactul asupra procesului decizional la nivel european. Caldura si competenta cu care vorbeste te fac sa intelegi foarte repede, sa simti ca lucrurile pot fi foarte bine facute prin implicarea noastra, a societatii civile.
Despre mecanismele de comunicare cetateni - institutiile publice europene pt dezvoltarea competentelor civice si formarea opiniei a vorbit doamna Corina Dragomirescu, personalitate recunoscuta pe plan international in advocacy. Prin experienta si fair-playul prezentarii ne-a facut sa dorim sa devenim vocile care sa se exprime in societate.
Participantii, care au umplut sala de la Institutul Bancar Roman, au reprezentat toata societatea civila romaneasca. Au fost oameni din toata tara, de la asociatiile patronale, sindicate, administratie, de toate varstele, de la studenti pana la pensionari, din toate mediile economice si sociale, de la educatie, mediu, formare profesionala, protectia consumatorului pana la siguranta cetateanului si reprezentanti ai mass mediei.
Totul a fost interactiv, participantii povestind despre experienta in activitatea proprie. Am aflat despre modul de a obtine o emisiune la TV, conform intereselor grupului pe care il reprezentam, despre dialogul purtat cu institutiile europene pe probleme cum ar fi protectia consumatorului, codexul alimentar, despre integrarea familiilor binationale, despre cum procedeaza cetatenii din alte state membre.
Ideile care au prins contur :
- Toti membrii societatii au acces egal la putere . De exemplu in CESE, din Romania, cei 15 consilieri, reprezinta in nr egal structurile patronat, sindicate, societatea civila ;
- Am inteles ce inseamna raspunderea si responsabilitatea civica. De exemplu, se poate interveni, pe parcursul unei legi, incepand de la idee pana la promulgarea acesteia.
- Am acceptat valorile democratiei : toleranta, cooperarea, compromisul :
- Tipul democratiei depinde de valorile fiecarei natiuni. Oare noi, romanii ce valori nationale avem ?
- Procesul de introducere a unei reguli sociale ;
- Cum se comporta decidentul fata de societate si tehnicile pe care folosite fata de cetateanul neinformat ;
- De ce sa ne implicam in decizia publica, cum o putem face, cand si care sunt canalele de interventie. Ex : taxa auto, Legea soc. comerciale, Legea farmaciei, Legea educatiei.
- Sugestii pt formularea opiniei, criterii de formulare, ce castigam prin exprimarea opiniei ;
- Instrumentele legislative din Romania si cum se poate influenta decizia publica la nivel european :
- Anticiparea evenimentelor, cautarea solidaritatii intereselor, flexibilitatea in comunicare.
De ex. vor exista stimulente financiare, pt societatile care protejeaza mediul.
Un moment special a fost cel al unui exercitiu practic de democratie. Tema a fost : Aprobarea concesionarii unui teren de catre o primarie pt. constructia unui supermarket sau a unui azil de batrani . Au fost argumente pro si contra pt fiecare dintre cele 2, si a aparut o noua solutie : supermarketul va sponsoriza construirea azilului si va beneficia de facilitati fiscale.
Vor urma si alte proiecte, care au prins forma in urma discutiilor, se vor materializa colaborarile initiate acum. Idei sunt, hotarare exista....
Cateva adrese utile :
- www.europarl.ro
- .europa.eu
- .consultari-cetatenesti-europene.ro
- .cese.europa.eu
- .e-referate.ro
- .petitieonline.ro
Adresa sitului proiectului http://www.aep-bg.org/ENAC/ENAC.php

Cronicarul este Valentina Lazar, asociatia " SI NOI PUTEM REUSI ", participant la seminarul din 7 iulie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu